Zomertips
Zomer make-up is lichter dan winter make-up. Varieer eens met kleuren en kies voor lichtere kleuren.
Lak je teennagels eens ieder in een andere kleur. Het staat echt heel leuk en fris!
De zon
Iedereen weet ondertussen wel dat lang in de directe zon zitten of liggen eigenlijk helemáál niet goed is voor de huid. De schade aan de huid, zowel op korte als op langere termijn, door teveel aan zon, wordt echter helaas nog steeds onderschat! Natuurlijk is het het allerbeste om de directe zon te vermijden en lekker te genieten van het mooie weer onder een boom of een parasol, maar voor de onverbeterlijke zonaanbidders, die het toch niet helemaal laten kunnen, hier enkele zonnetips;
- Voor ín het zonnetje:
- Voorkom verbranden en zorg dat je altíjd ingesmeerd de zon in gaat, ook als je niet direct gaat zonnebaden!
- Gebruik bij voorkeur een hogere factor. Vooral als je dingen gaat ondernemen waarvan je niet weet hoelang ze gaan duren, zoals een fiets- of een boottocht of wandelingen over strand of in de bergen. Vergeet de nek en de bovenkant van de voeten, bij het gebruik van sandalen, niet!
- Ben voorzichtig met het gebruik van parfum of eau de toilet als je in de zon gaat liggen. Het kán huidvlekken veroorzaken.
- Voorzichtigheid is ook geboden met het gebruik van make-up in de zon. Door de combinatie van zon en make-up is de kans op een allergische reactie een stuk groter.
- Zwangere vrouwen doen er zeker goed aan de directe zon te mijden. Is dit niet te voorkomen, bijvoorbeeld bij een tuinfeest, gebruik dan een hele hoge factor in verband met het risico op “zwangerschapsmasker”. (Pigmentvlekken in het gezicht.)
- Is het voor volwassen al zaak om goed te smeren, voor baby’s en kinderen is dit hélémaal belangrijk! Vergeet niet om ook de okseltjes, het nekje en onderkant van de voetjes, zeker bij kruipende baby’s, in te smeren en houd uw kindje natuurlijk zo veel mogelijk uit de volle zon. Er zijn stickers en “horloges” in de handel die aangeven hoeveel zon je kindje heeft gehad. Gewoon op het armpje plakken of aan de pols doen op het moment van in de zon gaan en je kunt aflezen hoeveel zon je kindje gehad heeft!
- Zorg dat kinderen altijd(!) een zonnehoedje of petje dragen. Dit is niet alleen te bescherming van de huid maar ook indirect een bescherming voor de hersentjes De hersenplaten (fontanellen) van een kind zijn pas vanaf de 12 tot 18de maand dicht gegroeid en tot die tijd liggen (gedeeltes van) de hersentjes dus direct aan de oppervlakte met slecht alleen de bescherming van het dunne hoofdhuidje.
Tip; Voel je je “kaal” of vind je je oogopslag niet sprekend genoeg zonder mascara? Laat je wimpers voor een keertje verven voor je op vakantie gaat!
Let op! Als je in slaap valt in de zon gaat het verbranden dubbel zo snel. Omdat de hartslag, op het moment van slapen, naar beneden gaat, wordt warmte slechter afgevoerd vanwege de tragere bloedsomloop. Als de kans er in zit dat je in slaap gaat vallen, doe je er echt beter aan een beschut plekje in de vorm van een boom of een parasol op te zoeken!
Voor na het zonnetje:
Het lekkere bruine kleurtje blijft langer als je de huid na het zonnen ook goed na-behandeld. Na het zonnen lekker douchen of baden en dan goed insmeren met aftersun of een lekkere bodylotion of crème bevorderd écht de houdbaarheidsduur van het mooie bruine kleurtje en helpt de huid herstellen. Na het zonnen is het heerlijk om een “terug vettend” bad te gebruiken. Een makkelijke en goedkoop huis-tuin-en-keuken recept; Neem een half bekertje ongeslagen room en doe daar een flinke scheut amandelolie in. De room werkt als emulgator en zorgt ervoor dat de olie niet alleen op het water blijft liggen, maar zich ook enigszins “vermengd” met het water. Doe dit mengseltje in het bad en de huid wordt heerlijk zacht! Deze tip werkt trouwens ook prima bij een (hele) droge huid en kan soms tijdelijk verlichting geven bij eczeem huiden.
(Let op! Bij een koemelkallergie eerst testen door een beetje room op een arm te doen!)
Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen maar is het dan toch “fout” gegaan en ben je verbrand, dan willen de ouderwetse aspirines nog wel eens uitkomst bieden.
Door de werkstoffen in aspirines wordt het bloed enigszins verdund en zo wordt de warmte sneller afgevoerd.
Ook natte doeken en komkommers kunnen de pijn van de huid wat verlichten.
Voldoende blijven drinken en bij de volgende verschijnselen altijd contact opnemen met een arts;
- blaarvorming
- overgeven/braken
- duizeligheid en/of flauwvallen
- (erge) hoofdpijn.
Algemene tips
- Uw huid heeft veel vocht nodig. Probeer minimaal 8 glazen water per dag te drinken. Het komt uw huid zeker ten goede!
- Reinig uw huid iedere avond! ‘s Nachts herstelt de huid zich van alle invloeden van de dag. Het behoeft geen betoog dat dit het beste gaat als de huid schoon en goed verzorgd is.
- Was uw huid nóóit met zeep! Zeep tast de natuurlijke barrière van de huid aan.
- Roken tast niet alleen de longen aan, maar zorgt ook voor een voortijdige veroudering van de huid. De huid wordt grauw en vaal. Probeer te stoppen of te minderen…na enkele weken zult u al verschil zien!
- Indien u huidproblemen heeft, is het zeer de moeite waard om eens naar uw voeding te kijken en deze zonodig bij te stellen. Een (zeer) droge huid is erg gebaat bij een grotere inname van goede vetten (b.v. uit vis en oliën) en het eten van groente- en fruitsoorten welke veel anti-oxidanten bevatten, is uitstekend voor het levendig houden van de huid.
- Indien u een zonnebank op een verstandige manier gebruikt, is dit gezonder en veiliger dan bruinen in de natuurlijke zon.
- Theezakjes helpen tegen opgezwollen en vermoeide ogen. Leg ze een tijdje in heet water en dompel ze daarna in ijswater. Een paar minuten op de oogleden laten liggen…